divendres, 21 d’octubre de 2016

Trampa de foc, de Núria Martí Constans (II)

024

Hem arribat a Nova York, amb la Laura i la Bettina, ara ens vindrà a buscar l’oncle i ens ensenyarà tot el que calgui per començar la vida en aquesta ciutat.
Així que: Benvingudes a Nova York!!!
Tal com us vaig explicar, aquesta immensa ciutat està plena de barris on la gent s’agrupa segons d’on vénen, cosa molt normal perquè els que vénen van amb els seus compatriotes. Els russos, en un lloc. Els polonesos en un altre, i els  italians ja ho hem dit…

th (1)

 En aquesta immensa ciutat no existeix el silenci. Es podrien comptar més de 30.000 fàbriques. La del Triangle n’és una.

-I ara continuem llegint, si us plau. Sabrem què fabricaven, maneres de treballar, guanys, ….
(Això no ho diu el llibre, ho conec per haver llegit en altres llibres les condicions de treball que patien).

Les condicions a la fàbrica eren les habituals de l’època. Els teixits, tots ells inflamables, s’emmagatzemaven allà on hi havia un racó lliure. Els retalls de tela sobrers s’anaven amuntegant a terra, els patrons de paper utilitzats per les operàries penjaven damunt les taules, il·luminades amb llums de gas. A més, era normal que els talladors fumessin a la feina. Tot i l’elevat risc, les úniques mesures antiincendi es reduïen a uns pocs cubells d’aigua repartits a cada planta.

Algunes de les treballadores tenien només dotze o tretze anys, i la majoria treballava en torns de dotze a catorze hores, amb setmanes laborals que s’estenien fins a les 72 hores.  Penjaven  un rètol a la porta de l’ascensor. El rètol deia:  “Si no veniu diumenge, no cal que torneu dilluns”

Pauline Newman, una treballadora de la fàbrica en aquells temps, declarava que el salari mitjà d’una treballadora era de 6 a 7 dòlars per setmana en una època en què el salari anual mitjà era de 791 dòlars. Hi havia acomiadaments per infraccions lleus i en particular per la sospita que s’unissin amb la forta organització socialista que hi havia als ghettos.

770px-Shirtwaist_designs_1906
images (7)

   Shirtwaist similars a les realitzades a la fàbrica Triangle Shirtwaist Company.

Fantastic-Ecru-White-Long-Sleeves-Chiffon-Lolita-Blouse-371699-0
Costureras fábrica Triangle Nueva York

    050

Columbus Circle, 1933. No Time-Warner, no Trump International, no Venetian palazzetto.

007
Bradway, 1894


Lower Broadway Tickertape, 1928. For Bremen crew, first east-west transatlantic flight
fotos de Nova York
Aquesta és una divulgació amb finalitats únicament educatives . Sempre procuro donar la referència editorial, i espero que s’entendrà que ho faig des de l’admiració i amb l’ànim de recomanar-vos -no amb cap ànim de lucre, òbviament, ni amb intenció de perjudicar els drets de ningú, tot el contrari-.
Si en algun cas es detecta en aquest post conflicte de copyright o de qualsevol altre tipus, agrairé que m’ho facin saber i el suprimiria immediatament.
Fotos d’Internet i Wiquipèdia.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Mecanoscrit del segon origen. Versió de Núria Martí Constans

    MANUEL DE PEDROLO                           MECANOSCRIT DEL SEGON ORIGEN                                       Versió de Núria Mart...