diumenge, 6 de novembre de 2016

Antonio Machado. Dedicat a tot el grup de joves de la Fundació AMPANS.

am-retrato
En aquest país, els anys seixanta es morien a cops de “desarrollisme” i un fals aperturisme. La salut del dictador començava a deteriorar-se, i Joan Manuel Serrat visitava la tomba del poeta Antonio Machado a Cotlliure. Era com una peregrinació obligada i simbòlica que fèiem molts.
D’aquesta visita a aquest petit poble mariner de la Catalunya nord va néixer “En Cotlliure“, homenatge de Serrat a Machado.
33ebd015d4793cecab0ca344ed970d04
La poesia d’Antonio Machado és molt particular. Per a ell la poesía és l’expressió íntima del sentiment del poeta, però, encara que íntima, pretén ser universal. La poesia és un diàleg d’un home amb el temps de cadascun. El poeta pretén eternitzar aquest temps objectiu perquè romangui viu el temps psíquic del poeta, perquè sigui universal. La poesia ha de parlar amb el cor.
El poema i la cançó que podeu llegir i escoltar ara és molt coneguda: “Cantares”. I també aquella que diu “Érase de un marinero / que hizo un jardín junto al mar”, en què el poeta al·ludeix a l’Espanya de “charanga y pandereta”, lamentant els defectes d’un país tan devot com endarrerit:“Parábola” (1969).
collioure-061
Pàgines web interessants
Poemas cantados  Joan Manuel Serrat dedicado a Antonio Machado. Álbum completo
machado1miro                            Dibuix de Joan Miró per un llibre en homenatge a Antonio Machado.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Mecanoscrit del segon origen. Versió de Núria Martí Constans

    MANUEL DE PEDROLO                           MECANOSCRIT DEL SEGON ORIGEN                                       Versió de Núria Mart...