dissabte, 17 de desembre de 2016

Una altra baralla.                                          El balcó de la casa de Julieta.
Molt bé, ja estem tots d’acord que diversos punts de Romeu i Julieta estant aclarits (i tot veien que una jove que ha vingut amb vosaltres ens està gravant en vídeo), podem començar quan vulgueu.
 Qui vol començar a llegir?
Una altra baralla. 1
Verona és una bonica ciutat del nord d’Itàlia.
Durant el segle XIV era una població comercial molt pròspera.

Una ciutat pròspera vol dir que és rica i amb molta activitat […]
 L’obra consta de cinc actes. El primer acte serveix, essencialment, per exposar la situació inicial d’enemistat entre les dues famílies, Montagú i Capulet, i per presentar els personatges. Els criats d’una i altra família inicien una baralla multitudinària en una plaça de Verona, que només cessa després de la intervenció del príncep Escalus.
Aquest, cansat de les constants disputes entre els dos bàndols enfrontats, fa una advertència pública en virtut de la qual es castigarà amb la mort els qui siguin responsables de nous aldarulls. A més, cita per separat els caps de les famílies Montagú i Capulet per parlar del tema i mirar de trobar una solució satisfactòria per a tothom. L’acte continua amb la presentació dels altres personatges.
El jove Romeu, de la família Montagú, que no havia participat en la baralla, es mostra malenconiós mentre conversa amb el seu amic Benvòlio. La raó d’aquesta actitud és l’amor; Romeu manifesta a Benvòlio que està enamorat d’una dama, Rosalina, però es tracta d’un amor no correspost, i això el fa patir. Tot i que el comte Paris demana al senyor Capulet la mà de la seva filla, Julieta, aquest considera que encara no és hora de parlar de casament.
En qualsevol cas, sí que li deixa clar que el considera un candidat adequat i el convida al ball que té previst oferir aquell mateix vespre a casa seva. El senyor Capulet lliura a un criat una llista de persones que ha d’anar a trobar, a propòsit del ball, però el criat –que no sap llegir–, un cop al carrer, es troba amb Romeu i li demana que li llegeixi el contingut del paper. D’aquesta manera, Romeu s’assabenta de la celebració del ball.
 Benvòlio li recomana que hi assisteixi perquè, de ben segur, comptarà amb la presència de Rosalina, i així, quan la vegi, s’adonarà que no n’hi ha per a tant.
Tot seguit ens és presentada Julieta, mentre parla amb la seva mare i amb la dida. En aquesta conversa, la senyora Capulet planteja a la filla la pretensió de Paris de casar-se amb ella, i Julieta respon, obedient, que farà el que els seus pares vulguin.
Al vespre, després que Romeu s’hagi trobat amb diversos amics i, tots disfressats, hagin arribat a casa dels Capulet, s’esdevé el ball, durant el qual Julieta i Romeu enllacen les mirades i queden embadalits l’un per l’altre. 
Tibald, el nebot de la senyora Capulet, s’adona de la presència de Romeu, un Montagú, i ho considera una provocació. Quan és a punt d’usar la força per treure’l del ball, el senyor Capulet li ordena que no faci res, atès que Romeu no ha causat cap problema. L’acte es clou amb la descoberta, per part dels dos amants, que la persona que estimen forma part de la família rival. Tot i això, aquest fet no els fa desistir del desig de retrobar-se.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Mecanoscrit del segon origen. Versió de Núria Martí Constans

    MANUEL DE PEDROLO                           MECANOSCRIT DEL SEGON ORIGEN                                       Versió de Núria Mart...